Bilstol och ålder

Som blivande eller nybliven förälder så kan det vara svårt att hitta rätt i djungeln av alla bilstolar. Det finns så många olika begrepp och olika modeller och märken av bilstolar så det är svårt att veta vart man ska börja. Det man först och främst bör göra är att utgå från barnets ålder och storlek. Då kommer man snabbt ner i ett begränsat urval av bilstolar eller babyskydd. Man räknar med att man använder tre typer av bilstolar under barnets uppväxt. Först babyskyddet, sedan en bakåtvänd bilstol och därefter en framåtvänd bilstol, bältesstol eller bälteskudde.

Babyskydd

Ett babyskydd är avsett att användas till bebisar. Man använder det alltså från det att bebisen är helt nyfött och fram tills att det växer ur babyskyddet vid cirka 9-12 månader. Man brukar ha som riktlinje att barnet ska kunna sitta själv utan stöd när man byter till en bilstol. I ett babyskydd ligger bebisen ombonat. Man kan placera det antingen i framsätet eller i baksätet och det ska alltid vara bakåtvänt. Vissa äldre babyskydd ställer man på bilens säte och sedan spänner man fast stolen med hjälp av bilens bälte. För nyare typer av babyskydd är det vanligt att babyskyddet består av två delar. Dels en bas eller installation som man spänner fast i bilens säte med hjälp av bilbältet och som alltid sitter kvar i bilen. Dels själva babyskyddet som man kan lyfta i och ur bilen med ett enkelt handgrepp. Ett babyskydd får inte monteras fast på en plats i bilen där det finns en aktiv krockkudde.

Bakåtvänd bilstol

När barnet har vuxit ur babyskyddet är det dags att byta till en bilstol eller bilbarnstol och denna ska vara bakåtvänd. Den kan placeras antingen i framsätet eller i baksätet. De bakåtvända bilstolarna är oftast godkända från 9-25 kg. En bakåtvänd bilstol sätter man oftast dit när man köper den och sedan sitter den kvar i bilen tills barnet har vuxit ur den. Det är ganska komplicerat att montera i och ur bilstolen, så man gör det inte gärna i onödan. Istället lyfter man i och ur barnet varje gång man åker någonstans. En bakåtvänd bilstol får inte heller monteras där det finns en krockkudde. Bakåtvänd bilstol bör användas upp till ca fyra-fem års ålder.

Framåtvänd bilstol

Nästa steg är en framåtvänd bilstol eller bältesstol som den också kallas. Den ställs enkelt på bilens säte och sedan spänner man fast barnet med bilens säkerhetsbälte. Barnet sitter framåt och bilstolen kan placeras antingen i framsätet eller i baksätet, men inte där det finns en aktiv krockkudde. Först när barnet är ungefär tio till tolv år, kan det åka säkert bältat i bilen på samma sätt som en vuxen.